Novosti iz Fojnice

Javna tribina povodom Dana općine Fojnica

Javna tribina povodom Dana općine Fojnica

U Kulturnom centru Yunus Emre u Fojnici, večeras je održana javna tribina povodom Dana općine Fojnica. Tribina je jedan od događaja koji se održava u okviru književno-kulturne manifestacije "Susreti Zije Dizdarevića".

Prisutne goste na tribini je pozdravio Nevres Jemendžić te je najavio gosta tribine Husniju Kamberovića, bosanskohercegovačkog historičara, predsjednika Udruženja za modernu historiju i profesora na Odsjeku za historiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Svoje predavanje Kamberović je započeo komentarisanjem današnje presude Radovanu Karadžiću „Karadžić je govorio da je nemoguća samostala BiH jer kao takva nikada nije ni postojala i tako je počeo rušiti bosansku državu. Ali evo,vidimo vidimo gdje je danas BiH a kako je on završio“-naglasio je Kamberović.

Na tribini su bili prisutni učenici SMŠ Zijah Dizdarević te malobrojni građani Fojnice i s time u vezi je gost Kamberović je poručio mladim ljudima da svakog dana mogu doprinostiti svome obrazovanju i da time mogu postati kovači svoje sreće.

"Mi stariji moramo stvarati predpostavke da vi mladi imate

perspektivu u ovoj zemlji. Cilj je da ostanemo ovdje i da živimo sasvim normalno i dostajanstveno. Pitanje je samo da li to možemo postići ako stalno pričamo protiv države?“, kazao je Kamberović.

Na pitanje šta misli o tome kada će se u školama konačno početi učiti o ratnim dešavanjima u BiH, profesor Kamberović je odgovorio

„ Mislim da je vrijeme da se u školske programe uvrste dešavanja od 1992 do 1995 godinu i ali na prilagodljiv način,na način na koji neće stvarati animozitete prema drugima jer dosta nam je mržnje, zaključio je na kraju.

Log in