Novosti iz Fojnice

Sljedeće sedmice u Fojnici manifestacija 'Susreti Zija Dizdarević'

  • Autor  Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica
  • Objavljeno u Novosti iz Fojnice
Sljedeće sedmice u Fojnici manifestacija 'Susreti Zija Dizdarević'

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu bio je domaćin press konferencije Književno-kulturne manifestacije „Susreti Zija Dizdarević“, koja ove godine doživljava svoje trideset peto izdanje. Na početku konferencije Hadžem Hajdarević, predsjednik Programskog savjeta Susreta, govorio je o značaju ove manifestacije i o njenoj ulozi i mjestu na književno-kulturnoj sceni Bosne i Hercegovine.

Predsjednik UO Susreta, Nevres Jemendžić, govorio je o sadržaju ovogodišnje završnice Susreta, koja se održava posljednjeg vikenda u ovom mjesecu u Fojnici. U srijedu, 27. novembra, dramska sekcija SMŠ „Zijah Dizdarević“ će u kino sali Fojnice izvesti pozorišnu predstavu „Hanka“, autora Isaka Samokovlije. U petak, 29. novembra, sa učenicima SMŠ „Zijah Dizdarević“ u Kiseljaku i Fojnici će razgovarati Hadžem Hajdarević, Mile Stojić i Goran Simić.

U subotu, 30. novembra, planirana su dva sadržaja. U znak sjećanja na nedavno preminulog bh knjževnika Tvrtka Kulenovića biće održan okrugli sto, na kojem će učestvovati: Muhamed Dželilović, Šeherzada Džafić, Alma Denić-Grabić, Andrijana Kos-Lajtman, Davor Beganović, Edin Pobrić, Enver Kazaz, Marina Katnić-Bakaršić i Fahrudin Kujundžić. Nakon toga će Enver Kazaz razgovarati sa gostom ovogodišnjih Susreta, a to je naš poznati književnik Semezdin Mehmedinović. U nedjelju, 01. decembra, planirano je održavanje svečane akademije, na kojoj će biti dodijeljene nagrade za najbolju kratku priču/pripovijetku u ovoj godini, nagrade za najbolje literarne radove učenika srednjih škola Fojnice i predstavljen Godišnjak broj 34.

Najinteresantniji dio press konferencije je bio odluka o izboru užeg broja kratkih priča, koje konkurišu za ovogodišnje nagrade, koju je saopćio Edin Pobrić, predsjednik žirija, sa kojim su još radili Šejla Šehabović i Josip Mlakić. Nakon saopćavanja rednog broja i šifre priče, odmah je otvarana koverta sa rješenjem šifre. Za ovogodišnju nagradu, u iznosu od 2.000 KM za prvo mjesto, 1.500 KM za drugo i 1.000 KM za treće mjesto konkuriše slijedećih pet priča: „Nimbus“ autora Ervina Mujabašića iz Živinica, „Stražara br. 13“ i „Noćnik“ autorice Magdalene Blažević iz Mostara, „Pušiona“ autora Vahida Durakovića iz Bugojna i „Lapot“ autorice Jagode Iličić iz Tuzle. Najbolje priče će biti proglašene na svečanoj akademiji, kada će biti dodijljene nagrade.

Na kraju konferencije je Kristina Ljevak, članica redakcije, predstavila Godišnjak broj 34, publikaciju Susreta u kojoj je objavljeno sve što se desilo na ovoj manifestaciji tokom 2018. godine. Iz sadržaja izdvajamo: okrugli sto o životu i djelu Isaka Samokovlije, razgovor sa gostom Susreta Feridom Duraković, intervjui sa Suzanom Lovrić i Miletom Stojićem, sjećanja na Mirka Kovača, Tvrtka Kulenovića i Acu Ljiljka, rubrika Zaboravljeni pisci u kojem smo se sjetili Hamida Dizdara, nagrađene priče sa prošlogodišnjeg natječaja i notni zapis kompozicije „Mlad mjeseče...“ Avde Smajlovića.

Nevres Jemendžić

Log in