Novosti iz Općine

Dani Isaka Samokovlije-Sunce nad Drinom posvećeni istaknutom bh. piscu i ljekaru

  • Autor  Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica
  • Objavljeno u Novosti iz Općine
Dani Isaka Samokovlije-Sunce nad Drinom posvećeni istaknutom bh. piscu i ljekaru

U Goraždu je počela manifestacija "Sunce nad Drinom – Dani Isaka Samokovlije" posvećena velikom bh. pripovjedaču. Centar za kulturu već 16 godina slavi stvaralaštvo pisca, humaniste i ljekara rođenog u ovom gradu.

Manifestacija kojom se ove godine obilježava 131 godina od rođenja i 65 godina od Samokovlijine smrti počela je polaganjem cvijeća na bistu ispred Doma zdravlja koja nosi njegovo ime.

Počast velikom književniku i humanisti odale su delegacije Grada Goražda, Vlade BPK, Jevrejske zajednice BiH i Općine Fojnica.

Isak Samokovlija rođen je 3. septembra 1889. godine u Goraždu, koje je tada bilo dio Austro-ugarskog carstva, u porodici sefardskih Jevreja. Porodica se doselila iz Samokova u Bugarskoj, po kojem dobijaju prezime Samokovlija. Gimnaziju je završio u Sarajevu, a medicinski fakultet u Beču. Između dva rata radio je kao liječnik u rodnom gradu, potom u Fojnici, a od 1925. živio je i radio u Sarajevu. Svoju prvu pripovijetku "Rafina avlija" objavio je 1927. godine u listu "Jevrejski život", gdje je bio jedan od urednika, a prvu knjigu pripovijetki "Od proljeća do proljeća" objavio je 1929. u Sarajevu. Jedan je od osnivača Udruženja književnika BiH (1945). Iza sebe je ostavio bogat književni opus koji čine zbirke pripovjedaka "Nosač Samuel", "Sunce nad Drinom", "Tragom života", "Đerdan" i druge.

Priče Isaka Samokovlije prevedene su i na strane jezike. Napisao je i četiri pozorišna komada - "Hanka", "Plava Jevrejka", "On je lud" i "Fuzija", kao i druga književna djela. Umro je 15. januara 1955. godine i sahranjen na starom Jevrejskom groblju u Sarajevu.

Log in