Novosti iz Općine

Fojnica / Stanje na terenu je zadovoljavajuće

Fojnica / Stanje na terenu je zadovoljavajuće

Načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura, u svojstvu komandanta Štaba civilne zaštite, održao je vanredni sastanak Štaba civilne zaštite općine Fojnica, na kojem je prezentirano stanje na ugroženim terenima općine Fojnica uslijed nagle pojave bujičnih voda.

Odmah nakon ovog sastanka održan je i sastanak Štaba civilne zaštite sa predsjednicima mjesnih zajednica koji su informisali prisutne o trenutnom stanju i dešavanjima u njihovim mjesnim zajednica protekla dva dana.

Najkritičnija situacija jučer je bila u mjesnoj zajednici Ostružnica gdje je usljed velike količine padavina došlo do izlijevanja bujičnog potoka.

Osim toga, u svim mjesnim zajednicama je došlo do manjih ili većih klizišta. U Čemernici je došlo do oštećenja puta.

Jučer su na terenu bili članovi Štaba civilne zaštite zajedno sa načelnikom Sabahudinom Klisurom koji je pratio stanje i davao upute gdje je trebalo hitno reagovati.

„Iako se u pojedinim trenutcima činilo jako loše stanje ipak nije bilo potrebe za proglašenjem vanredne situacije usljed vremenskih neprilika. Međutim svi ljudski, ali i materijalno - tehnički resursi stavljeni su u funkciju i tako će bez prestanka biti dok ne dođe do potpune normalizacije stanja, poručio je Klisura.


Na kraju sastanka iz Štaba civilne zaštite su kazali kako je još od subote u funkciju stavljena sva potrebna mehanizacija javnih ali i privatnih preduzeća te da se daje maksimum kako bi sve eventualne štete i problemi bili otklonjeni na vrijeme.

Svi regionalni i lokalni putevi, na kojima je došlo do odrona i oštećenja, danas su prohodni.

Vodostaj rijeka i potoka stagnira tako da trenutno ne prijeti opasnot od izlijevanja.

Kada je riječ o vodi za piće iz JKP Šćona Fojnica su nam potvrdili da je voda ispravna, osim u naselju Bježanija te se lokalnom stanovništvu ne preporučuje za piće.

Važno za napomenuti jeste i da će Komisija za procjenu štete Općine Fojnica, na osnovu informacija od strane predsjednika MZ-a te na lični zahtjev građana, narednih dana izaći na teren i evidentirati štete koje su nastale prilikom obilnih padavina u Fojnici.

Log in