Novosti iz Općine

Gradonačelnik Skaka poklonio ramazanski top građanima Fojnice

Gradonačelnik Skaka poklonio ramazanski top građanima Fojnice

U haremu Atik džamije, u podnožju brda Prangija danas je u Fojnici održana svečana primopredaja ramazanskog topa.

Ramazanski top je, na inicijativu načelnika Općine Fojnica Sabahudina Klisure, poklon Grada Sarajeva i gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, građanima općine Fojnica.

Svečanoj primopredaji topa prisustvovali su gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka, načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura, ministar u Vladi SBK Salkan Merdžanić i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Azem Huseinbašić.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka istakao je da je ovo je stvaranje jedne turističke rute u kojoj će se predstaviti tradicija Bošnjaka na način da jedan ovakav top ispaljivanjem najavljuje početak iftara.

- Ovo je jedna lijepa tradicija koju grad Sarajevo provodi. Do kraja našeg mandata želimo da sve čaršije, sve općine i sva ta lijepa bosansko-hercegovačaka mjesta imaju po jedan top, a sve u cilju promocije istih gradova i lokacija gdje bi se on potencijalno nalazio - rekao je Skaka.

Načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura se zahvalio Gradu Sarajevu i gradonačelniku Skaki na ovom poklonu.

- Danas vraćamo tradiciju koju je Fojnica imala prije mnogo godina i zato sam ponosan sam što će se ponovo na ovakav način u općini Fojnica označavati vrijeme iftara“- naglasio je Klisura.

Ramazanski top bit će postavljen na brdu Prangija gdje će biti uređen plato i taj dio će u skorije vrijeme zasiguno postati svojevrsna turistička atrakcija.

Prije uručenja topa i džuma namaza, delegacija iz Grada Sarajeva predvođena gradonačelnikom Abdulahom Skakom je posjetila Općinu Fojnica gdje je upriličen sastanak na kojem je bilo riječi o daljnoj saradnji Grada Sarajeva i Općine Fojnica.

Log in