Sjednice Općinskog vijeća

Svečana sjednica povodom 18.marta – Dana Općine Fojnica

Svečana sjednica povodom 18.marta – Dana Općine Fojnica

Svečana sjednica Općinskog vijeća Fojnica, upriličena povodom obilježavanja 18. marta/ožujka – Dana općine Fojnica, održana je danas u sali hotela Reumal.

18. mart je datum koji se obilježava kao Dan općine Fojnica jer se na ovaj datum 1365. godine, prema sačuvanoj povijesnoj građi, Fojnica prvi put spominje u pisanim dokumentima.

Svečanoj sjednici su, osim vijećnika i uposlenika Općine prisustvovali predstavnici duhovnog, političkog i javnog života iz Fojnice.

Sjednici su također prisustvovali gosti iz Vlade SBK te načelnici drugih općina. Svojim priustvom svečanost su upotpunili premijer SBK Tahir Lendo, ministri Salkan Merdžanić, Zoran Marković i ministrica Mirjana Plavčić.

Sjednici je prisustvovala i delegacija iz Turske, tačnije iz bratske općine Umraniye, na čelu sa načelnikom Hasanom Canom, koji je ujedno i jedini nosilac priznanja Počasni građanin Fojnice.

Također sjednici su prisustvovali načelnik općine Busovača Asim Mekić i načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić.

Pozdravne riječi i riječi dobrodošlice na sjednici je uputila Vanja Oroz Jukić, predsjedavajuća OV Fojnica. Nakon toga pročitane su čestitke pristigle na adresu Općine a u povodu obilježavanja 18.marta.

Načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura se obratio prisutnima te čestitao Dan općine svim vijećnicima, uposlenicima a posebno građanima općine Fojnica .

U svom obraćanju načelnik Klisura je govorio o urađenim projektima u protekloj godini ali i o planovima za budućnost.

„Općina Fojnica nastoji graditi svoju budućnost u duhu bogate tradicije i uglednog turističkog grada, a istovremeno odgovoriti svim zahtjevima modernog vremena i potrebama svojih građana“ – rekao je prilikom obraćanja na sjednici načelnik Sabahudin Klisura.

Uvjereni smo da to dobro činimo, na zadovoljstvo svih stanovnika općine Fojnica, a u pogledu prilagođavanja općine izazovima budućnosti, težište stavljamo na jačanje privredne osnove, jačanje finansijske snage budžeta, na podizanje društvenog standarda i uređivanje Općine, rješavanje svih problema u našoj nadležnosti, očuvanje kulturne baštine, održivi razvoj i, naravno, zaštitu okoliša, poručio je na kraju načelnik Klisura.

Na svečanoj sjednici OV Fojnica su uručeni su pokloni, za razvijanje prijateljskih veza te saradnje na kulturnom, ekonomskom i političkom polju, načelniku Hasanu Canu a poklone su uručili premijer Lendo, ministar Merdžanić i načelnik Klisura. Načelnik i premijer su poklonili radove u bakrorezu sa motivima Fojnice i Travnika a ministar Salkan Merdžanić je poklonio drvenu seharu ručno izrađenu u Fojnici na kojoj su oslikani također motivi Fojnice a unutra se nalazi bakrena posuda i ibrik.

"Zahvaljujem se na poklonima i ovo je najljepši poklon koji se dobio i imat će posebno mjesto u mom domu", rekao je načelnik Umraniye a Can te dodao da će u sehari koju je dobio sačuvati sve lijepe uspomene iz Fojnice ali i prijateljstvo koje je ovdje stekao.

Na kraju svečane sjednice je upriličena izložba „Fojnica u fotografijama“autora Adnana Bubala, poznatog fotografa iz Fojnice.

Log in