Novosti iz Fojnice

Hasan Can u posjeti Fojnici

Hasan Can u posjeti Fojnici

Ovog vikenda u posjeti Fojnici boravio je Hasan Can, bivši načelnik općine Umraniye.

Pored Cana iz Umraniye je doputovala i delegacija, među kojom je i nekadašnja pomoćnica načelnika, inače čest gost u našem gradu, Turkan Ozturk.

Također, Fojnicu su posjetili i Şahin Avşar, član odbora Vakufname za kulturu i umjetnost Umraniye, finansijski savjetnik te Burhan Ozturk, direktor srednje škole Kadikoy Anadolu Imam Hatib.

Razlog ove posjete je želja Hasana Cana da posjeti svoje Fojničane prilikom mjeseca ramazana i da organizuje iftar u Fojnici, koji je i upriličen sinoć u prelijepom ambijentu hotela Reumal.

Gosti iftara bili su predstavnici društvenog života u Fojnici a domaćini načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura i bivši načelnik, sadašnji ministar u Vladi SBK Salkan Merdžanić. Tom prilikom načelnik Can im se zahvalio na gostoprimstvu te uručio prigodne poklone.

Podsjećamo, Hasan Can je bio dugogodišnji načelnik bratske općine Umraniye i tokom svojih mandata je učinio mnogo korisnih stvari u Fojnici.

U prvom redu, to je svakako izgradnja Turskog kulturnog centra, zahvaljujući kojem već sada brojni mladi Fojničani govore turski jezik. Među njima je i Adna Kršić, djevojka koja je angažovana kao prevodilac tokom posjete bivšeg načelnika.

Osim izgradnje Centra, saradnja između dvije općine je ostvarena na svim poljima. Posebno je važno naglasiti brojne odlaske, kako djece tako i različitih organizacija u Istanbul, zahvaljujući upravo dobroj saradnji dvije općine.

Općina Fojnica je 2013.godine Hasana Cana proglasila „Počasnim građaninom Fojnice“. Od tada prilikom svakog susreta sa Fojničanima, Hasan ponosno na bosanskom jeziku kaže“I ja sam iz Fojnice“.

I prilikom ove posjete delegacija iz Turske je pokazala prijateljstvo i humanost prema Fojničanima. Kada su upoznati sa činjenicom da će zahvaljujući inicijativi načelnika Klisure i ministra Merdžanića, siročadima porodice Mašin biti izgrađena nova kuća, gospoda Can i su lično donirali 1000 eura, te naglasili da će rado pomoći ukoliko bude potrebno.

Inače, naglašeno je da će saradnja i prijateljstvo dvije općine biti još snažnije i to, pored općine Umraniye zahvaljući i Vakufskoj direkciji.

Tokom posjete, bivši načelnik Hasan Can posjetio je Turski centar, Franjevački samostan te selo Milodraž kod Kiseljaka, gdje je 28. maja 1463. godine na ruke bosanskih franjevaca sultan Mehmed Fatih predao dokument kojim je lično garantovao slobodu ispovijedanja katoličkog vjerozakona u Bosni–Ahdnamu.

Također svoju posjetu iskoristio je za obilazak Baščaršije, odlazak na šehidsko mezarje rahmetli Alije Izetbegovića, te je večeras upriličen iftar u hotelu Europa.

Novosti

Načelnik Klisura: Općinske stipendije će dobiti dobiti svi studenti koji ispunjavaju uslove

Na današnjoj sjednici općinskog vijeća Fojnica donesena je odluka o dodjeli stipendija fojničkim studentima. Komisija za dodjelu stipendija izvršila je detaljan pregled 99 pristiglih prijava i sačini...

U toku regulacija korita Šćone

U Fojnici je u toku regulacija korita rijeke Šćone. Bit će uređeno oko 100 metara korita i obala rijeke koji su u jako lošem stanju. Vrijednost projekta je 65 hiljada maraka, a sredstva su osigurana...

Sanacija puta prema Prokoškom jezeru

Općina Fojnica je u saradnji sa ŠPD Šume Srednje Bosne i JKP Sćona pristupila sanaciji putne komunikacije prema Spomeniku prirode Prokoško jezero. Tim povodom radove su danas obišli načelnik Sabahudi...

Sanacija puta prema Prokoškom jezeru

Općina Fojnica je u saradnji sa ŠPD Šume Srednje Bosne i JKP Sćona pristupila sanaciji putne komunikacije prema Spomeniku prirode Prokoško jezero. Tim povodom radove su danas obišli načelnik Sabahudi...

Izvod iz Privremenog biračkog spiska

{pdf=http://www.fojnica.ba/v3/media/download/Izvod_iz_Privremenog_birackog_spiska_1-09.pdf|100%|500} {pdf=http://www.fojnica.ba/v3/media/download/Izvod_iz_Privremenog_birackog_spiska_10-18.pdf|100%|5...

Otvoren vakufski poslovno - administrativni centar "Medresa"

U okviru jubilarne 10. manifestacije Dani vakufa u Bosni i Hercegovini u Fojnici je upriličeno svečano otvaranje vakufskog poslovno-administrativnog centra “Medresa”, javlja Anadolu Agency (AA). Vaku...

Plan izlaganja izvoda iz Privremenog biračkog spiska na uvid javnosti

{pdf=http://www.fojnica.ba/v3/media/download/Plan_izlaganja_izvoda_iz_Privremenog_birackog_spiska_na_uvid_javnosti.pdf|100%|500}

Log in

X

© Fojnica online

Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.