Novosti iz Fojnice

Otvoren vakufski poslovno - administrativni centar "Medresa"

Otvoren vakufski poslovno - administrativni centar "Medresa"

U okviru jubilarne 10. manifestacije Dani vakufa u Bosni i Hercegovini u Fojnici je upriličeno svečano otvaranje vakufskog poslovno-administrativnog centra “Medresa”, javlja Anadolu Agency (AA).

Vakufski poslovno - administrativni centar "Medresa" izgrađen je na vakufskoj parceli Šaban Ahmed efendije u Fojnici. Izgradnju je finansirala Generalna direkcija vakufa Republike Turkiye na osnovu Protokola o saradnji potpisanog s Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović ukazao je na svečanom otvaranju na značaj obnove vakufskih dobara zahvalivši prijateljima iz Turkiye.

Ovaj projekat, kako je kazao, odakle god da ga se pogleda "čini mi se jednim od najljepših projekata koje smo realizirali. Ovaj projekat je izmijenio fizionomiju Fojnice, a to je uloga vakufa, da ponudi ono najljepše".

"Islamska zajednica pokazuje da je uz građane ove države, Islamska zajednica je uvijek pozitivan faktor. Islamska zajednica ima prijatelje u svijetu, veliki projekti se realiziraju uz pomoć prijatelja iz Turkiye. Oni su primijetili da nam je pomoć potrebna i pružili su nam ruku, s nama su i biće s nama u budućnosti", poručio je Zajimović.

Zamjenik generalnog direktora Generalne direkcije vakufa Republike Turkiye Aydin Cem Aslanbay je podsjetio da kao Generalna direkcija vakufa pri Ministarstvu kulture i turizma predvođeni predsjednikom države Recepom Tayyipom Erdoganom nastavljaju sa projektima i aktivnostima u Bosni i Hercegovini.

Istakao je i da je vakufska kultura temelj svakog dobra i svugdje u islamskom svijetu moguće je naći trajna dobra i ljude koji brinu o drugima.

Kazao je kako direkcija u staro stanje vraća 60.000 vakufskih dobara koja se nalaze na prostorima koje je nekada obuhvatalo Osmansko carstvo, ali i da pružaju pomoć onima kojima je pomoć potrebna i trude se priteći u pomoć svim potrebitim ljudima.

Podsjetio je na jučerašnje otvaranje Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao i na današnje objakata "Divanhane" u Kiseljaku i "Medrese" u Fojnici izrazivši nadu da će ovaj objekat biti od koristi budućim generacijama.

"Isto kao što su se prethodni govornici zahvalili nama na pomoći ja se želim zahvaliti njima što se nalaze na usluzi svima vama i što su nam omogućili da budemo dio širenja ove kulture vakufa", rekao je Aslanbay u obraćanju brojnim okupljenim građanima.

Muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus je kazao da je ovaj objekat ukras Fojnice i "svih nas koji pripadamo ovom identitetu".

Muftija Grabus je ukazao na značaj džamija bez kojih "ne možemo ostvariti duhovnu stabilnost", ali i na značaj obrazovanja i ulaganja vremena u prave vrijednosti.

Podsjetio je da je u BiH u 2021. godini na kockanje potrošeno više od milijardu i po konvertibilnih maraka, što je ocijenio nedopustivim poručivši da obrazovne ustanove moraju otvoriti nove mogućnosti.

"Ova zgrada mora otvoriti nove obrazovne mogućnosti za djecu koja će ulagati vrijeme u prave vrijednosti, u jezike i nove vještine. Bez odgoja i bez edeba nećemo moći preživjeti kao narod", rekao je Grabus i dodao:

"Opredijeljeni smo da razvijamo vrijednosti koje će našoj omladini dati sigurnost. Najbolja ulema koja može tumačiti islam ovdje su naši ljudi. Mi smo odgovorni kako će izgledati bošnjački narod u budućnosti".

On je rekao da je "ovaj današnji dan veliki dan za Fojnicu i veliki dan za sve nas".

Načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura je izrazio zadovoljstvo zbog današnjeg svečanog otvaranja.

"Danas smo sretni i ushićeni jer našu čaršiju krasi ova ljepotica koja doprinosi razvoju i poboljšava kvalitet života svih naših sugrađana", rekao je Klisura.

Zahvalio je Generalnoj direkciji vakufa Turkiye i svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Fojnica Edin ef. Rojo je izrazivši dobrodošlicu zbog današnjeg svečanog otvaranja ukazao na značaj ovog vakufa za sve građane Fojnice.

Kazao je da su nekadašnju medresu 1945. oduzele komunističke vlasti, da bi vakuf bio vraćen 2013. godine, pa izgrađen da bi služio generacijama koje dolaze

Svečanom otvaranju je ispred Vlade Srednobosanskog kantona prisustvovao ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Salkan Merdžanić, predstavnici Ambasade Turkiye u BiH, predstavnici turskih institucija u BiH, brojne druge zvanice i građani.

Na otvaranju objekta korisne površine oko 2.000 kvadrata dodijeljene su i vakufname te zahvalnice zaslužnim pojedincima i institucijama.

Prema historijskim izvorima, izvjesni Šaban efendija dao je sagraditi džamiju 1666. godine, a nakon toga je dao sagraditi medresu i tekiju u Fojnici. Postojeća zgrada medrese izgrađena je 1906. godine. Sredstva za njenu izgradnju obezbijedila je i tada Vakufska direkcija, da bi je 1945. godine komunističke vlasti oduzele od Islamske zajednice. Nacionalizovana je 1959. godine i služila je kao zgrada Općine. Zgrada medrese njenim izvornim vlasnicima, Islamskoj zajednici, odnosno, Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Fojnica vraćena je 12. decembra 2013. godine.

Novosti

NAČELNIK KLISURA OBIŠAO RADOVE NA UREĐENJU PJEŠAČKE STAZE

Načelnik Sabahudin Klisura je obišao radove na izgradnji pješačke staze na regionalnom putu R438 kroz mjesto Pločari polje. Naime, nakon dugogodišnjeg nastojanja Općine i načelnika Klisure, zbog sigur...

Zavšeno asfaltiranje ulice Bježanijska

U okviru projekta "Izgradnja i sanacija putne infrastrukture na podučju općine Fojnica" završena je rekonstrukcija i asfaltiranje ulice Bježanijska u dužini 750 metara. Sredstva za ovaj projekat su ob...

Završeno asfaltiranje šetnice

Proteklih dana je, u sklopu projekta izgradnje i sanacije putne infrastrukture, rađeno uređenje šetnice pored rijeke Dragače u Fojnici. Saniran je dio šetnice od mosta kod hotela Reumal do pješačkog ...

Asfaltirana ulica Luke

U okviru projekta "Izgradnja i sanacija putne infrastrukture na podučju općine Fojnica" završeno je asfaltiranje ulice Luke. Prije izvođenja radova izvršeno je proširenje pomenute ulice putem ekspopri...

Dodijeljene stipendije za 96 studenata sa područja općine Fojnica

Ugovori o dodjeli stipendija redovnim studentima općine Fojnica za 2021/2022. godinu potpisani su danas u Općini Fojnica. Dodijeljeno je 96 stipendija redovnim studentima, ukupan iznos stipendije je ...

Načelnik Klisura i predstavnici katunskih naselja iz Fojnice u posjeti Crnoj Gori

Načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura, pomoćnik načelnika Vahid Bureković te predstavnici katunskih naselja Prokoško jezero, Vrtača i Golica ovih dana borave u Crnoj Gori. Riječ je o studijskoj p...

Početkom augusta manifestacija "Fojničko ljeto 2022"

U organizaciji Općine Fojnica i ove godine će početkom mjeseca augusta biti upriličena manifestacija „Fojničko ljeto“. Fojničani, ali broji turisti koji se u to doba godine nalaze u Fojnici, moći će ...

Odluka o dodjeli stipendija redovnim studentima općine Fojnica za akademsku 2021/2022 godinu

Načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura je donio odluku o dodjelii stipendija redovnim studentima općine Fojnica. Stipendiju će dobiti 96 studenata koji su zadovoljili kriterije navedene u konkursu...

Otvorena izložba "Čekanje" Mensuda Keče

U organizaciji općine Fojnica i turskog kulturnog centra "Yunus Emre" u Fojnici je otvorena izložba poznatog bh. umjetnika Mensuda Keče. Izložba je posvećena obilježavanju 27. godišnjice genocida u S...

Bajramska čestitka

Načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura i predsjedavajuća OV Fojnica Vanja Oroz Jukić su uputili čestitku povodom Kurban-bajrama “Najiskrenije čestitke u povodu Kurban-bajrama upućujemo svim muslim...

Načelnik Klisura: Općinske stipendije će dobiti dobiti svi studenti koji ispunjavaju uslove

Na današnjoj sjednici općinskog vijeća Fojnica donesena je odluka o dodjeli stipendija fojničkim studentima. Komisija za dodjelu stipendija izvršila je detaljan pregled 99 pristiglih prijava i sačini...

Log in